魔力寶貝,sun魔力,夏日魔力,夏天魔力,魔力私服,魔力sf

標題: 想請問一下香港玩家 [打印本頁]

作者: williams1314    時間: 2017-10-5 10:37
標題: 想請問一下香港玩家
因為解4轉 要解風嗚之塔   要用中文打以軍神之名乜乜乜...
小弟用速成 已試過版上方法 仍然不能打中文字....
CTRL+C CTRL+V都唔得....
請問有冇其他方法?????求幫忙

作者: 李香琴    時間: 2017-10-5 11:07
我是SHIFT+Z  再 CTRL+空白 就打到了
作者: GM01小優    時間: 2017-10-5 13:41
http://www.suncg.net/forum.php?m ... &extra=page%3D1

如果這邊都無法解決問題的話
可以下載 雅虎輸入法  試試
作者: williams1314    時間: 2017-10-5 16:09
雅虎輸入法係咪似速成咁打??...
我淨係識速成同倉頡....
作者: phoenix0219    時間: 2017-10-6 12:12
雅虎都係速成咁=]
不過排位好似唔同
作者: llalan98    時間: 2017-10-6 13:12
用倉頡打啦, 首先開一個起F4到打定一句, 之後再多開, 咁每一個AC都可以按F4, 吾洗打5次咁煩, 希望幫到你升S級

VIO

BJWJ

IFLWL

INO

NIR

ANMT

HROK

EOWY

RMHER

作者: williams1314    時間: 2017-10-6 16:18
llalan98 發表於 2017-10-6 13:12
用倉頡打啦, 首先開一個起F4到打定一句, 之後再多開, 咁每一個AC都可以按F4, 吾洗打5次咁煩, 希望幫到你升S ...

嗯 用雅虎終於打到喇....琴晚已成功升4階
作者: sonic1010hk    時間: 2017-10-12 19:43
williams1314 發表於 2017-10-6 16:18
嗯 用雅虎終於打到喇....琴晚已成功升4階

分享一下我windows7 可以打倉頡速成的方法啦
同之前的精華分享帖一樣,輸入法不能設定成新倉頡2010或新速成2010
另外要新增多一個語言列,例如你用的是中文(台灣),可以新增多一個中文(香港)
進入遊戲啦,例如你設預的是中文(台灣),然後按 shift + alt 切換中文(香港),
再按shift + alt 換回中文(台灣), 然後你會發現你按shift + ctrl 就可以輸入倉頡速成中文字啦

歡迎光臨 魔力寶貝,sun魔力,夏日魔力,夏天魔力,魔力私服,魔力sf (https://www.suncg.net/) Powered by Discuz! X3.3